ECOLOGIE

 

Mij gaat het er op zich niet om of we wetenschappelijk kunnen bewijzen dat de aarde een paar graden warmer wordt of niet. Met een beetje nuchter verstand kan je gewoon zien dat we onevenwichtig omgaan met de natuur en dat we daar vroeg of laat op zullen moeten terugkomen. Sommige mensen vinden het fijn om nu al lokaler te gaan denken (de wafels thuis bakken in plaats van ze uit Canada te laten komen). Ik werd bijvoorbeeld helemaal blij van twee jonge flitsende vrouwen in Kontich die weer willen gaan ‘boerinnen’. Way to go, girls. 

Hieronder vind je een (groeiende) lijst van interessante organisaties en initiatieven die ijveren voor een groener, ecologischer, evenwichtiger, ... leven. 

 ID’s & IDEAS       

 mensen met ideeën 

 

TRANSITIEBEWEGING VLAANDEREN

Ook het gevoel dat we de natuurlijke bronnen van de aarde stevig aan het uitputten zijn en er weer nood is aan een nieuw, gezond evenwicht? De Transitiebeweging gaat ervan uit dat we vroeg of laat met een oliebeperking te maken zullen krijgen en bedenkt daarom een heleboel fijne en doenbare alternatieven om de lokale economie te ondersteunen en over te gaan op milieuvriendelijke energiebronnen. Transitienetwerk Vlaanderen groepeert alle Vlaamse gemeenten die al een plaatselijke werkingsgroep hebben opgericht en biedt een platform en informatie om deze te linken en te ondersteunen. Dus je kunt in je buurt op zoek naar gelijkgestemden en concreet aan de slag in je eigen buurt. En als er nog geen groep is, kun je er zelf misschien één oprichten. 

 

COMMUNITY SUPPORTED AGRICULTURE

CSA is de afkorting van Community Supported Agriculture: landbouw die gedragen wordt door een groep mensen. Je kiest als deelnemer actief voor ecologische landbouw en ondersteunt financieel een plaatselijke boer, waardoor je ook deelt in het landbouwrisico. Je mag het hele jaar door je eigen groenten en vruchten plukken of je krijgt je groente in pakketten mee. Hoe beter de oogst, hoe voller het pakket! Sinds 1986 zijn er al meer dan 17.000 CSA-boerderijen opgericht over de hele wereld. In België ging de eerste van start in 2007. Onder ‘Plukboerderijen’ vind je hieronder de plukboerderijen die ik al kon opsnorren.

Het csa-netwerk wil de uitwisseling tussen boeren stimuleren en mensen die een CSA willen beginnen, ondersteunen. Voel je het ook kriebelen, dan weet je waar je moet zijn!

 

PLUKBOERDERIJEN

Zelf investeren in de boer en zelf groente en/of fruit en kruiden plukken of in manden ophalen (een super-idee!), kun je op dit moment hier:

www.grondsmaak.be (Kontich) www.plukboerderij.com (Schelle) www.hetopenveld.be (Leuven) www.dewittebeek.be (Bierbeek) www.milagrow.org (Aartselaar) wijveld.skynetblogs.be (Destelbergen) www.demeesterwroeterij.be (Deinze) www.hetvrijeveld.be (Zutendaal) www.oogstgoed.be (Wetteren) www.oogsttuin-eoster.be (Pellenberg) www.samenland.be (Sint-Truiden) www.dewei.be (fruitpluk, Lanaken)  www.wakkereaarde.be (Herent) www.rawijs.be (Lochristi) www.chantdescailles.be (Watermaal-Bosvoorde) www.hoevehetblokhuis.be (Herk-de-Stad) www.doederij.be (Sint-Katelijne-Waver)

 

BIOLOGISCHE VOEDSELPAKKETTEN

Wil je weten waar je voeding vandaan komt? Kies je voor lokale boeren en seizoensgebonden producten uit eigen streek? Wil je een gezonde kwaliteit: zonder pesticiden, hormonen en bewaarmiddelen? Wil je een eerlijke prijs betalen zonder de meerkost van verpakking, tussenhandel, ver vervoer? Dan kun je met een groep (gemiddeld twintig gezinnen) een voedselteam worden en via het internet biologische groenten en fruit, hoevezuivel, hoevevlees (niet altijd bio), brood en bloem aankopen. Elk team heeft een verantwoordelijke en een depot. Op de site vind je de bestaande teams en depotadressen in je buurt. Om lid te worden: contacteer een van de provinciale medewerkers (zie contact).

 

DUURZAAM TUINIEREN & ETEN

VELT is de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, opgericht in 2008. Ze wil bijdragen tot het ontwikkelen van een duurzame levensstijl door vorming, publicaties en campagnes te bieden omtrent de ecologische moestuin, siertuin en voeding. Er is ook vorming voor kinderen. Velt heeft in Vlaanderen, Brussel en Nederland al 13.000 leden en 100 lokale afdelingen. Op de website vind je via een handige gemeentekaart snel wat er gebeurt in jouw buurt. Velt geeft ook een eigen tijdschrift uit: Seizoenen, 6 x per jaar.

 

REPAIR CAFE 

Ook zo beu om bij het minste defect (dat je ook steeds sneller mag verwachten) een nieuw exemplaar te moeten kopen? Wie aan afvalpreventie wil doen en spullen gewoon wil kunnen blijven gebruiken of hergebruiken, kan met zijn of haar kapotte mixer, dvd-speler, trui of meubelstuk naar het Repair Café, een gratis toegankelijke bijeenkomst waar mensen samen spullen herstellen. Gereedschap en deskundigen zijn aanwezig. Wil je zelf een Repair Café starten, dan helpt het Netwerk Bewust Verbruiken je i.s.m. de Nederlandse Stichting Repair Café. Op Repaircafe.be vind je een agenda waar de komende tijden Repair Cafés worden georganiseerd in Brussel en Vlaanderen. 

 

AUTO DELEN

Heb je niet zo vaak een (tweede) auto nodig, wil je (duizenden euro’s per jaar) besparen op autokosten en alleen een auto gebruiken wanneer je ook werkelijk ‘een auto’ nodig hebt? Dan kun je een auto delen met een aantal mensen uit dezelfde buurt. Je vult op een internetkalender in wanneer je de auto nodig hebt en zet hem weer neer op een afgesproken plek. Hoe je eraan begint? Autopia, het Vlaams Steunpunt voor Particulier Autodelen, brengt geïnteresseerden samen, en ondersteunt, begeleidt en informeert ze. Je kunt ook je eigen auto registreren als deelauto.