GELD

 

Ken je dat kaartenspelletje waar je torens bouwt met speelkaarten en je je adem inhoudt omdat je elk moment denkt dat de toren gaat instorten? Wat ons monetair systeem en onze economie betreft, zit ik een beetje met hetzelfde gevoel. Will it hold, will it fall…? Maar goed dat er mensen zijn die al een stapje verder denken en structuren bedenken die kunnen helpen om wat zachter neer te komen, if it falls. Zoals het ruilsysteem LETS, dat langzaam maar wel de Vlaamse gemeenten verovert. Of de NewB, de nieuwe bank die deze dagen door België toert op zoek naar enthousiastelingen...

 ID’s & IDEAS       

 mensen met ideeën 

 

ANDERS "BANKIEREN"

 

CROFUN: CROWD FUNDING PLATFORM

Toen ik er jaren geleden voor het eerst over las, leek het me al fantastisch: crowd-funding. Projecten die niet door een bank maar door individuen worden gesteund. Gewoon omdat die mensen (om welke reden dan ook) in jouw project geloven. 

Maar, hoe begin je daaraan? With a little help of CroFun. :-)

CroFun (The Crowd Funding Company) is een gloednieuw (april 2013) platform waarop je je project kunt voorstellen, zodat je mensen kunt warm maken om je idee financieel te ondersteunen (door donaties, leningen, investering met winstdeelname, aandelen…) CroFun helpt je de beste financiële oplossing voor jouw project te vinden. Als je 90% van je project gefinancierd krijgt, mag je van start gaan. En heb je geld te veel, dan weet je waar je kunt gaan grasduinen, op zoek naar een project waar je hart en centen van gaan gloeien.  Dit platform is net gestart en heeft nu al meer dan 700 likes… Benieuwd hoe dit verderloopt…!

 

NEW B: DE NIEUWE COOPERATIEVE BANK

Het stond eraan te komen… Met de bankencrisis – en het ineengestorte vertrouwen in de traditionele banken – is het bij heel wat mensen en organisaties gaan kriebelen om een alternatief te bedenken. Een ethische bank die gedragen wordt door een geëngageerde en betrokken groep (coöperanten), waar transparantie als belangrijkste waarde gehanteerd wordt, waar enkel geïnvesteerd wordt in sociaal verantwoorde projecten en waar winst geen doel op zich is, maar het resultaat van goed en verantwoord beheer. Het project NewB streeft dit allemaal na en toerde onder de slogan Ik bank mee door België om enthousiastelingen aan te trekken om mee in dit hoopgevende risico te stappen. Ondertussen is de bank er nog niet, maar is er al veel in wording. Op de website vind je wie achter dit initiatief zit, wat het inhoudt, hoe je eraan kunt deelnemen en hoever het project op dit moment staat. Hier vind je een lijst van alle organisaties die zich achter dit project geschaard hebben. 

 

Natuurlijk is er de bank TRIODOS, die al langer gelijkaardige waarden nastreeft, maar in tegenstelling tot Triodos ijvert NewB er ook voor om gewone dienstverlening (dagelijkse verrichtingen) te kunnen aanbieden. Ik kijk er hoopvol naar uit.

 

HET MINISTERIE VOOR ALTERNATIEVE FINANCIËN

Misschien ook geen zin meer om je geld neer te leggen bij beheerders die geneigd zijn er dwaze dingen mee te doen. Deze site geeft je dan nuttig advies en… vanalles eigenlijk. Je kunt er o.a. zien hoe groot het risico is dat jouw bank schadelijk investeert. Je kunt actief je eigen bankdirecteur onder druk zetten om te veranderen. Je kunt een lijst raadplegen met duurzame bankproducten. Want geld kan natuurlijk ook gestoken worden in projecten die mens en milieu juist vooruit helpen. Uiteindelijk streeft FairFin doorheen zijn campagnes en activiteiten naar meer duurzaamheid en een meer rechtvaardige wereld. Ze ijveren o.a. voor meer BZW’s: banken zonder winstoogmerk. Enfin, vanalles te ontdekken op deze site waar je van gaat glimlachen, ik toch. Net opgestart!

  

BANKSECRETS

Kort en bondig: check in welke (niet altijd even koosjere) bedrijven, industrieën of sectoren je eigen bank investeert. En zet druk op je eigen bank om verantwoorder met jouw geld om te gaan.

 

ETHISCH BANKIEREN

Met het enthousiasme rond het nieuwe coöperatieve bankinitiatief NewB, zouden we bijna vergeten dat er al meerdere decennia een ethische bank bestaat die garandeert dat je centen niet belegd worden in wapenhandel of andere onkoosjere praktijken, maar enkel in duurzame projecten binnen de milieu-, gezondheids-, culturele en de sociale sector. De Triodosbank draagt transparant, duurzaam en ethisch bankieren al sinds zijn oprichting in 1980 hoog in het vaandel. Volgens hun website is de Triodosbank sinds het begin van de bankencrisis (2008) al meer dan verdubbeld in omvang. Een mooie bank om spaargeld aan toe te vertrouwen, om in te beleggen of om je (duurzaam) project te financieren… Spijtig alleen dat je (nog?) niet bij hen terechtkunt voor dagelijkse verrichtingen. 

 

 

ANDERS OMGAAN MET GELD

 

LETS

Wat doe je als je – door de crisis – geen geld meer hebt voor een dure kappersbeurt, maar als je kippen eieren leggen en je nog een hele voorraad hout hebt staan waar je niet onmiddellijk wat mee kunt? Ruilen. Als het economisch slechter gaat of een regio economisch hard getroffen wordt, ontstaan er LETS-groepen. Zo bleek bijvoorbeeld in de jaren ’80 in Canada, waar LETS is ontstaan, en nu blijkbaar in Griekenland en Spanje en wellicht Cyprus.

 

LETS staat voor Local Exchange and Trading System, een plaatselijk ruilsysteem. Een Letsgroep is een plaatselijke groep mensen die besloten hebben spullen, kennis, vaardigheden of ervaring met elkaar te delen. Niet één op één, maar via via. Dus A helpt B, B helpt C en C helpt ooit wel eens A. Net zoals je in je familie onderling dingen voor elkaar doet, maar dan breder en georganiseerd. Het ruilen gebeurt op basis van een plaatselijke munt (geen euro), die enkel waarde heeft omdat mensen zich aan de regels houden. LETS is per definitie lokaal, ecologisch (het systeem streeft naar reparatie, niets verloren laten gaan, je kunt gezamenlijk je grasmachine gebruiken etc) en sociaal (je leert de mensen uit je buurt kennen, iedereen kan iets en draagt zijn of haar steentje bij aan de gemeenschap…).

 

Hier kun je meteen checken of er al een groep bestaat in je buurt. Is er nog geen groep actief? Misschien kun je er zelf één opstarten. LETS Vlaanderen ondersteunt nieuwe opstartende LETS-groepen met raad en daad en verbindt de verschillende LETS-groepen. Op de site kun je ook het starterspakket downloaden, om je op gang te zetten.

 

BEWUST VERBRUIKEN

Op deze site ben je een tijdje zoet. Vanalles over consuminderen, consumanderen, consudelen… Of hoe in je dagelijkse leven verantwoord en anders met geld en financiën kunt omgaan. Netwerk Bewust Verbruiken is een netwerkorganisatie die duurzame consumptie wil bevorderen. Het informeert, sensibiliseert, ondersteunt projecten en wil ons als consumenten vooral laten zien welke macht we hebben om werkelijk iets aan de samenleving te veranderen. Met bovenop een hele lijst van (boeiende!) lidorganisaties: elk één voor één uit te pluizen, want elk op hun terrein positief, actief en nuttig.

 

CONSU-DELEN

Zin om te consudelen? Netwerk Bewust Verbruiken heeft ook een zalige website Gedeeld:Door waarop je per domein (voeding, werk, reizen, wonen...) alle initiatieven vindt die je toelaten om te consudelen (lenen, ruilen, huren, mee-gebruiken...). Handig om alles zo bijeen te vinden, want steeds meer mensen beginnen anders te denken over bezit en zijn op zoek naar fijne manieren om gebruik te kunnen maken van dingen, zonder ze per se te moeten kopen of hébben.   

 

DUURZAAM KOPEN

Ecoplan.be zet letterlijk alle ecologische en sociaal verantwoorde verkopers, zaken en webwinkels op de kaart in Vlaanderen en Brussel. Je opent de site, komt op een kaart terecht en klikt in je buurt aan wat er allemaal leeft.