KATHLEEN ZWAKHOVEN 

 OVER VROUWELIJKE SEKSUELE KRACHT 

 

 

 

"Een vrouw die goed in haar bekken zit, zal
niet rond de pot draaien.
Zij wil komen tot de essentie.”

Vijftig tinten grijs is op het grote scherm te zien en je zult het geweten hebben. Madonna begon er enkele decennia geleden mee en sindsdien lijkt het wel alsof vrouwen zich als ‘seksgodinnen’ moeten reveleren. En toch is het stevig zoeken naar de echte vrouwelijke seksuele energie. Want wat definieert die zinderende vrouwelijkheid precies? En zoeken we hem wel op de juiste plaats? Ik ontmoette Kathleen Zwakhoven op het Vrouwenfestival in Geetbets waar ze een tipje van de sluier lichtte van het werk dat ze met vrouwen doet. De tao en vrouwelijke seksualiteit staan daarin centraal. This is my woman, dacht ik, en liet haar de sluier verder oplichten. 

We praten vaak lukraak over seks, zonder echt stil
te staan bij wat het is. Wat is seksuele energie eigenlijk?

Kathleen Zwakhoven: “Seksuele energie is vitale energie die door de seksuele organen, de nieren en de hormonale centra opgewekt wordt en daarna via de wervelkolom en het zenuwstelsel over het lichaam verdeeld wordt. Zo vormt het een soort circuit dat door je lichaam stroomt. En niet alleen wanneer je vrijt. Het is een soort motor. Eigenlijk is het de energie die je nodig hebt om iets te verwezenlijken in je leven. In de Chinese geneeskunde wordt seksenergie ook waterenergie of nierenergie genoemd. Concreet: als je een creatief idee hebt, een plan dat je wil verwezenlijken, dan heb je naast het idee ook de passie en de vitaliteit nodig om het naar buiten te brengen, om het in de materie te zetten, om het te voeden. Seksuele energie is het verlangen om iets tot leven te laten komen – en niet alleen kinderen.” 

 

Vrouwelijke seksualiteit heeft dus niet (per se) met sexy kledij en vurige lippen te maken, of met seksspeeltjes en uitdagende houdingen, ook al lijken de media ons dat te willen laten geloven.

“Als ik beelden zie op zenders als MTV, dan merk ik dat sommige vrouwen inderdaad naar hun vrouwelijkheid zoeken, maar ze zoeken het eerder buiten zichzelf. Doorheen hun gedragingen, maar ook door een soort beeld te weerspiegelen van zichzelf of tenminste van datgene waaraan ze vinden dat de vrouw zou moeten voldoen. Of het nu een godin is, of een seksbom, of een krachtige zakenvrouw… met elk beeld dat we van onszelf maken en buiten onszelf plaatsen, maken we eerder een entiteit van ons vrouw-zijn, dan dat we ons werkelijk ‘meer vrouw’ voelen. En daardoor denk ik dat we juist verder weg geraken van wat echte vrouwelijke essentie is.”

 

Wat is dan die vrouwelijke essentie?

“Het grote verschil tussen mannelijke en vrouwelijke seksualiteit is dat de man zijn seksuele organen buiten het lichaam draagt en zijn seksualiteit ook naar buiten richt, en dat de vrouw haar seksuele organen binnen in haar lichaam draagt en dat haar seksualiteit naar binnen gericht is. Willen we de vrouwelijke essentie weer kunnen voelen, moeten we dus een beweging naar binnen maken. Een vrouw is zich fysiek bewuster dan een man. Ze voelt meer en is zintuiglijker. Ze zal bij wat ze tegenkomt altijd in eerste instantie binnen zichzelf checken: klopt dit voor mij? Mannen doen dat ook, maar pas in tweede instantie – als ze goed in hun vel zitten. De referentiepunten van een man liggen eerder extern: wat heb ik geleerd? Wie heeft dat verteld? Is dat bewezen? Vrouwen maken die beweging ook, maar ook weer pas in tweede instantie. Zij gaan eerst te rade bij hun ‘interne weten’. Verliezen we als vrouw dat contact met ons lichaam door ons te veel naar buiten te richten, verliezen we dus eigenlijk ook onze vrouwelijke referentiepunten en onze kracht.” 

"Een vrouw zal bij wat ze tegenkomt altijd in eerste instantie binnen zichzelf checken: klopt dit voor mij? Een man gebruikt eerder externe referentiepunten: waar heb ik dit gelezen, is het bewezen?"

 

De seksualiteit zoals we hem meestal zien, is meer geschoeid op de mannelijke naar buiten gerichte weg?

"Onze cultuur is erop gericht om seksuele energie op te wekken, maar als we het eenmaal hebben, weten we niet wat ermee te doen, dan er komaf mee te maken door zo snel mogelijk klaar te komen. Terwijl er niets heerlijkers is dan een hele dag die energie door je lichaam te voelen stromen. Als je seksuele energie door je lijf voelt stromen, voel je je heel aanwezig in je lichaam. Je zintuigen zijn wakker. Je geniet van wat je ruikt, van de wind op je huid als je wandelt, het is een heel alert gevoel. In de oude Chinese tao-tradities werd er door de tao-nonnen en –monniken constant met seksuele energie gewerkt. Wij zien seksuele energie enkel in één bepaalde context, alsof het alleen maar met ‘seks’ te maken heeft. Dat is jammer, want je kunt in feite de hele dag door genieten van de seksuele energie.

Seksuele energie is dus in de eerste plaats een eigen beleving, die je weer normaal mag gaan vinden. Als je de seksuele energie in je lichaam kunt voelen, ben je ook niet afhankelijk van een ander om het in je te wekken. En dan moet iemand anders je daarin ook niet per se bevestigen. Héb je dan eens een uitwisseling met je partner, dan is dat mooi meegenomen, een fijne extra.”

"In de Chinese tao-tradities werkten nonnen en monniken constant met seksuele energie, 
Wij zien seksuele energie enkel in een bepaalde context, alsof het enkel met seks te maken heeft. Maar het is veel meer dan dat."

Die seksuele energie straal je dan ook continu uit?

“Anderen pikken dat op. Ik merk vaak, als ik ergens loop, dat mensen naar me glimlachen. Mannen en vrouwen. En ik weet dat het daaraan gelinkt is. Het is een soort openheid. Maar niets bedreigends, omdat ik het beheers. Niet in de zin van controle, meer in de zin van: het is in mij en ik moet er niet per se iets mee, ik geniet er op mezelf van.”

 

Kun je leren om je vrouwelijke seksuele energie te voelen en te beheersen? Zijn er technieken voor?

“In de tao werken we bijvoorbeeld vaak met een jade-ei, waarmee je kunt leren hoe je de energie in je vagina weer vrij kunt maken. Ik leer de oefening met het jade-ei pas na een hele voorbereiding. Want seksuele energie is vermenigvuldigend: als je zomaar een ei in je vagina steekt, kun je problemen krijgen. Onze cellen dragen herinneringen in zich. Als je vagina herinnering draagt aan spanning en pijn en je hebt dat niet op voorhand met bewustzijn een beetje in beweging gebracht, dan zul je dat met het inbrengen van dat ei nog intenser maken. Het ei is in de tao niet bedoeld als seksspeeltje. Het is een heel krachtig en fijn middel, maar je moet weten hoe het te gebruiken.

"Een vrouw bij wie de seksualiteit stroomt, is een vrije vrouw."

Wat kun je zoals ontdekken?

“Veel vrouwen blijken, bij verkenning van die zones, nog wel gevoelig te zijn aan de ingang van de vagina of net een beetje naar binnen ter hoogte van de G-plek, maar de hele verdere zone naar binnen toe blijkt vaak totaal ongevoelig. Terwijl er evenveel bezenuwing is naar de baarmoederhals toe. Dat toont aan dat ook vrouwen seksueel erg extern gericht zijn geworden. Als we met onze gewaarwording meer naar binnen toe gaan, en als heel dat weefsel binnenin wakker wordt, dan gaat er voor ons een nieuwe wereld open.

 

Wat mag ik me daarbij voorstellen?

“Hoe beter een vrouw haar lichaam kent en hoe wakkerder ze in alle zones is, hoe makkelijker ze aanwezig kan blijven in haar lichaam en ook bij het vrijen haar eigen ritme kan voelen. Dit kan ze dan aangeven aan de man, die in feite haar instructies nodig heeft (lees hier meer over). Meer voeling maken met je vrouwelijke seksualiteit maakt dat je je bij het vrijen kunt overgeven aan de energiestroom en de gewaarwordingen van dat moment. Dat geeft een heel andere beleving. Je kunt bijvoorbeeld een orgasme opwekken door heel actief te werken, maar je kunt ook een orgasme krijgen door steeds dieper te ontspannen. Het orgasme dat je dan opwekt is heel anders, het is een complete lichaamsbeleving, je voelt het tot in je hoofd, het trekt door je hele lijf.”

 

Hoe is het leven van een vrouw van wie de seksualiteit stroomt?

“Naar mijn beleving is dat een vrije vrouw. Een vrouw die sterk in verbinding is met wat ze te doen heeft in het leven. Een vrouw die een vermogen heeft tot overgave, zowel in haar relatie als in haar werk, in hetgeen haar passioneert. Een vrouw die geniet van haar lichaam, die haar seksueel spectrum heel breed ziet. Het kan gaan van het ontzettend zintuiglijk genieten van het zicht buiten, een zinderend gevoel als ze onder de douche staat of als ze bodymelk aanbrengt, of wanneer ze vrijt. Ze is vrij, ze is niet afhankelijk van ‘een moment’. Ze kan de zindering in zichzelf opwekken. Het is een zijnstoestand, een constante.”

 

Zet zo’n vrouwen in de wereld en je krijgt een andere maatschappij…

“Ja, ik had het daarnet over dat jade-ei. Naast de functie op de spanning in de vagina te ontladen, helpt zo’n jade-ei je ook gronden in je essentie. Het is heel grappig, als je met zo’n ei in gaat winkelen, zul je alleen maar kopen wat je nodig hebt. Omdat het je zo verankert, omdat het je helpt om bij jezelf te blijven. Het activeert de kleine spiertjes in de vagina, zodat je veel beter in je bekken en in je eigen gronding kunt blijven.

Weet je, van die ellenlange vergaderingen die rond de pot draaien, dat is met zo’n vrouwen niet mogelijk. Dat betekent niet dat ze hard worden, integendeel. Maar het komt erop neer dat je weet wat de essentie van de dingen is, de essentie van jouw project waar je mee bezig bent. En dat je al het gedoe daarrond doorprikt. Een vrouw die goed in haar bekken zit, wil zich daar niet mee bezighouden.

"Het is grappig, als je met zo'n jade-ei in je vagina gaat winkelen, zul je alleen maar kopen wat
je nodig hebt."

Ik kan me inbeelden dat niet zoveel vrouwen hier al echt thuis in zijn.

“De meeste vrouwen kennen hun lichaam niet zo goed. Er is ook weinig opvoeding over. Daarom denk ik dat het noodzakelijk is voor een vrouw om elke dag oefeningen te doen die je verbinden met je lichaam, bijna als dagelijkse routine. Mijn workshops begin ik ook altijd met bewegingsoefeningen, voeloefeningen. Als je lichaam niet ‘wakker’ is, zit je met je aandacht in je hoofd. Dan ben je bezig met gisteren en morgen en alles behalve wat er op dat moment leeft. Hoe meer je in het lichaam ‘bent’, hoe makkelijker je voelt wat er leeft. We doen ook zuiverende oefeningen. Hoe meer toxines er uit je lichaam zijn, hoe helderder je wordt in je lichaam. En we doen ook veel oefeningen die je gevoeligheid stimuleren, in je borsten, op je armen, in heel je lichaam…, zodat je kunt voelen: ik ben een sensueel wezen.”

 

Heb je een concrete oefening waar een vrouw thuis mee aan de slag kan?

“Probeer om te beginnen alles wat je doet met meer aandacht te doen. Als je bijvoorbeeld in de douche staat, denk dan eens niet aan wat je daarna gaat doen, maar voel. Geniet van het water, van hoe je lichaam daarop reageert.

Verder kun je beginnen met je borsten zachtjes met olie te masseren. Of heel simpel een soort kommetje met je hand maken en dat onder je bekkenbodem schuiven, alsof je op je hand zou gaan zitten, in bed en dan gewoon ontspannen en dat gebied in je handen laten smelten, zoals chocolade in de zon. Je kunt jezelf ook een eierstokmassage geven, zachtjes je buik masseren en onderaan ter hoogte van de eierstokken een soort gravende beweging maken. Of je kunt je vagina samenknijpen en loslaten, alsof je aan een rietje zuigt. Een aantal keer, tot je respons voelt. Zo kun je beetje bij beetje je lichaam tot leven wekken. Oh, en vooral: glimlach ondertussen. Innerlijk glimlachen opent de cellen, het opent je lichaam en het ontspant.”

 

 

 

 

 

 

Meer info: www.kathleenzwakhoven.be

 

Tekst: Anne Wislez

 

 

 

"De meeste vrouwen kennen hun lichaam niet zo goed, er is ook weinig opvoeding over."

En hoe is het met de mannelijke seksualiteit gesteld?

 

Waar zijn mannen seksueel aan toe?

 

En hoe kunnen vrouwen
hen daarbij helpen?

 

LEES MEER