KATHLEEN ZWAKHOVEN

 

OVER MANNELIJKE SEKSUELE KRACHT

 

"Een man is als een F-16,
die penetratiekracht heeft hij. Maar een vrouw is als een landingsbaan.
Als zij haar
lichten dooft, crasht hij.”

Hier kun je lezen hoe het volgens Kathleen Zwakhoven (o.a. cursusgeefster in de Tao van de vrouw) gesteld is met de vrouwelijke seksuele energie. Maar hoe verhoudt die zich tot de mannelijke seksuele energie en waar zijn mannen seksueel aan toe? Een (ook voor vrouwen) verhelderend gesprek. 

Waarin onderscheidt vrouwelijke seksualiteit zich van de mannelijke?

“Het grootste verschil tussen mannelijke en vrouwelijke seksualiteit is dat de man zijn seksuele organen buiten het lichaam draagt en zijn seksualiteit ook naar buiten richt, en dat de vrouw haar seksuele organen binnen in haar lichaam draagt en dat haar seksualiteit naar binnen gericht is. Verder heeft de vrouw, vanuit haar biologische aard, ook een vermogen om sterk verbindend te zijn, ook in de seksualiteit. Mannen zijn in seksualiteit vaak onzeker en gaan vanuit dat extern gerichte aspect dingen ondernemen, maar vaak niet goed wetend wat ze moeten doen.

Als een vrouw het ook niet weet, wordt onduidelijkheid gecreëerd. Maar als een vrouw vanuit zichzelf en vanuit haar hart verbinding met hem maakt, haar bekken opent, hem uitnodigt en als ze zijn tempo in overeenstemming kan brengen met haar tempo, dan vindt een man een stuk bodem terug. Een stuk zekerheid en veiligheid. Omdat hij voelt dat hij in verbinding is met haar en zij de richting aangeeft.

Ik vergelijk het dikwijls met een landingsbaan. Een man is een F16, hij heeft een penetratiekracht. Hij kan een vrouw ook, als ze wat te traag, te stil, te inert wordt, een stevige stoot geven om haar in beweging te brengen. Maar een vrouw is een landingsbaan: zij ontsteekt haar lichten. En als zij haar lichten dooft, dan crasht hij.” 

"Vrouwen hakken met hun scherpe tong te vaak op

mannen in vanuit de gedachte: die kunnen daar wel tegen. Wij beseffen onvoldoende hoe dit hen raakt."

Zijn ook mannen toe aan een meer ‘vrouwelijke’ seksualiteit?

“Ook veel mannen zijn op zoek naar een andere seksualiteit, naar meer zachtheid. Ze willen een vrouw kunnen vertrouwen. Er zit veel angst bij mannen: als ik het niet goed doe, doet zij haar lichten uit en dan crash ik. Een vrouw die niet goed in haar lijf zit, kan een man emotioneel van het kastje naar de muur blijven sturen. Ik merk dat er wat dat betreft veel gekwetstheid zit bij mannen.”

 

Omdat ze dan niet ontvangen worden in hun seksuele kracht?

“Ze worden als ongevoelig bestempeld, of als klungelaars. Maar ze worden niet geholpen. Terwijl ze vaak veel behoefte hebben aan zachtheid. In de tantra-praktijken wordt een man enorm opgevoed om met zijn penis voorzichtig te zijn, en rekening te houden met de heilige yoni, de vagina. Maar een man zei me eens: ‘Wat jullie niet begrijpen, zo scherp als jullie denken dat wij in onze penis zijn, zo scherp zijn jullie in jullie tong en hart naar ons toe.’ Wat die man zei, heeft me geraakt. Wij vrouwen hakken soms maar op mannen in, vanuit de gedachte: die kunnen daar wel tegen.

Zoiets zal niet gebeuren als je weet waar je seksuele bron eigenlijk ligt. Bij de vrouw ligt die intern en dat wil zeggen dat je de man ontvangt, maar ook dat je de weg toont, hoe hij bij je kan komen, zodat je hem kunt ontvangen.

Een man moet ook zijn externe kracht kunnen neerzetten om te zeggen: hé, ben je er nu of ben je er niet? Geen spelletjes met mij. Duidelijkheid. Het is goed dat ook zij in hun kracht gaan staan om dat van ons te eisen. Zo kunnen wij stoppen met dat emotionele gepingpong. Want dat is een kat-en-muis-spel.” 

"Een vrouw die niet echt thuis is in haar seksualiteit, kan een man emotioneel van het kastje naar de muur sturen. Ik merk dat er op dat vlak veel gekwetstheid zit bij mannen."

Hoe anders is de mannelijke seksualiteit?

“Mannen zijn wat visueler ingesteld, ze worden daar ook in opgevoed. Ze zijn vaak zo gericht op de daad, dat fysiek bij hen alleen maar het topje van de eikel gevoelig is. In een taoles worden mannen dan ook uitgenodigd om heel hun lichaam weer gevoelig te maken, ook de armen, de buik,…”

 

Een man ‘landt’ in de vrouw, zeg je. Betekent dat dan dat hij de vrouw daarin nodig heeft?

“Om in zijn eigen kracht te kunnen komen, moet een man de aarde onder zijn voeten kunnen voelen. Hij moet kunnen voelen dat hij op zijn eigen benen kan staan en dat dat veilig is. Die aarding zoeken ze vaak bij de vrouw. Maar veel mannen zijn hun aarding kwijtgeraakt bij hun moeder, of door de emotionele ‘mishandeling’ van vrouwen. Daardoor zullen ze tegenover een vrouw vaak direct in een erectie komen, alsof ze hun zwaard neerzetten, eigenlijk vanuit een angstreflex.

Maar als ze de verbinding tussen hun hart en hun seksuele energie weer kunnen maken, kunnen ze op een heel andere manier onafhankelijk worden. Dan kunnen zij een erectie krijgen die vanuit hun eigen aardekracht komt, waardoor ze alle verantwoordelijkheid niet meer bij de vrouw leggen, zoals een blinde piloot. Op die manier vinden ze zelf weer rust, zekerheid, en kunnen ze van daaruit vragen aan een vrouw om er voor hen te zijn.”

"Veel mannen verlangen ook naar een zachtere, intensere seksualiteitsbeleving. Maar ze zijn bang dat ze daardoor als soft zullen worden gezien."

Hier zit dus een heel taboe dat stilaan geopend mag worden…

“Veel mannen geven aan dat ze het vrijen puur op opwinding, op frictie, zelf ook moe worden. Ze verlangen naar verbinding. De vrouwelijke weg dus. Uiteraard zal dat anders zijn voor een jongen van 18 dan voor een man van 40; de hormonen spelen daar zeker in mee en ook wat we elke dag op tv zien. Maar in mijn omgeving geven mannen van 30, 40 meer en meer toe dat ze seksueel gezien op hun honger zitten. Ze zijn het beu om als man op een bepaalde manier bekeken te worden. En ze uiten ook de angst dat, als ze daar onder mannen over zouden praten, ze daardoor soft zouden worden bevonden. Terwijl de mannen die dat uitspreken juist heel mannelijke mannen zijn. Maar ze verlangen naar iets diepers, naar een iets intenser beleving. Ze hoeven daarbij ook niet per se klaar te komen. Als die interne wereld in hen opengaat, is dat voor hen ook een heel waardevolle ervaring.”

 

Vrouwen kunnen hen daarbij helpen?

“Ja, als zij zelf contact hebben met hun seksualiteit. Er zijn ook vrouwen die onzeker worden van zo’n man. Hij krijgt niet meteen een erectie, of hij wil niet klaarkomen, wat is er mis met mij? We worden door de media opgevoed om altijd maar te focussen op dat klaarkomen, daar ontstaat zoveel pijn door. Gaat het niet goed in je relatie, koop een nieuw seksspeeltje, weet je wel… Dat mag natuurlijk, maar daarmee gaan we er steeds weer aan voorbij dat seks gaat over het echt samenkomen tussen een man en een vrouw. Dat op zich geeft zoveel intensiteit, er is geen enkel porno-attribuut dat daaraan kan tippen.”

 

 

Meer info: www.kathleenzwakhoven.be