Services 02

MANNEN what's on a man's mind?

 

Check this out
NIEUW OP DEZE PAGINA
 

Hoe moet het zijn om man te zijn in deze tijden, vraag ik me regelmatig af. Als ik zie hoe de traditionele mannelijke bastions – de kerk, de economie, de financiële wereld, de politiek, toch stuk voor stuk mannelijke bastions – één na één beginnen te sputteren, vraag ik me af hoe mannen zich (werkelijk) voelen. Volgens mij smeult er in mannen een beginnende revolutie. Omdat steeds meer onder hen de normen die hen opgelegd worden heimelijk beu beginnen worden. Of vergis ik me...? Dus denk ik: laat ik mijn stoute schoenen maar aantrekken en het hen gewoon op de man af vragen.

 LEZEN 

“Wat hebben Assad, Poetin, Erdogan, Obama, de IS-strijders met elkaar gemeen? Het zijn allemaal mannen. Het lijkt een open deur, maar volgens mij ligt daar een belangrijke sleutel.”

 

TON VAN DER KROON

OVER DE CRISIS IN HET

MIDDEN-OOSTEN

Nieuw!

EN HOE ZIT HET EIGENLIJK MET MANNEN EN SEKSUALITEIT?

EEN VROUW EN NU OOK EEN MAN AAN HET WOORD.

Zijn mannen eigenlijk zelf nog tevreden met de rol die hen toebedeeld is? Of gaan zij ook, net als vrouwen, gebukt onder eisen en rolpatronen die hen niet meer zinnen? Meehollen is de kostwinners-race bijvoorbeeld.

HOELANG HOUDEN MANNEN HET NOG VOL?

Lees meer.

MANNEN EN HUN MOEDERS...

Volgens mij gaan we nog veel inzien rond het gigantische belang van moeders in het leven van mannen - en welke invloed dat heeft op onze huidige samenleving (zie ook het interview met Arend van Rietschoten).

Lees meer.

 

Er is een periode geweest dat ik de ene historische en heroïsche film na elkaar bekeek: Koning Arthur, Troje, The Gladiator... En bij elke gevechtscène dacht ik: wat moet het (geweest) zijn om man te zijn in deze wereld? Steeds in die competitie gaan, je afmeten, andere mannen klein krijgen, je moeten opzetten tegen anderen omdat je land of een of andere erecode dat van je vraagt, je eigen vrouw zien verkrachten, je kinderen niet kunnen beschermen, je stad zien opgaan in vlammen of een overwinning vieren ten koste van zoveel bloed en pijn… Wat een inprint moeten al die veldslagen hebben achtergelaten op de mannelijke ziel?

 

Natuurlijk is dit maar een aspect van het man-zijn. Want het gaat ook om grote uitvindingen doen, bloeiende handel drijven, een samenleving structureren, kennis doorgeven, je gezin onderhouden of nieuwe werelden ontdekken. De geschiedenis verhaalt ook prachtige mannelijke taferelen. Ik zie ook de krachtige avonturier die jungles doorklieft, het nieuwsgierige jongetje dat de natuur waarneemt, de rechtvaardige koning, de warmhartige priester of de geniale wetenschapper…

 

Hoe veelzijdig mag een man nog zijn?

Toch vraag ik me bij de huidige gebeurtenissen af hoeveel van deze figuren nog werkelijk een actieve rol toebedeeld krijgen.

Als ik naar de wereld van vandaag kijk, als ik zie hoe de traditioneel mannelijke bastions één voor één beginnen te sputteren, de kerk, de economie, de politiek, de financiële wereld, dan vraag ik me stilletjes af: wat denken de mannen hier zelf van? Voelen ze zich verantwoordelijk? Stellen ze zich vragen over hun 'gezamenlijke aanpak'? Want eerlijk is eerlijk, als het om machtsposities gaat, zie ik vooral kostuums en plastrons – en hier en daar een vrouw met veel testosteron. Ik zie hoe ze zich dapper sterk proberen te houden en rationele oplossingen proberen te zoeken voor de strubbelingen die we met z’n allen gecreëerd hebben. ‘Alles onder schijnbare controle.’ Maar wat gaat er wérkelijk in hen om?

 

Mannen staan traditioneel voor waarden als groei, ontwikkeling, individualiteit en duidelijkheid, maar ook voor de behoefte aan bescherming van het kwetsbare, het zoeken naar de ultieme waarheid. Mannen staan voor gezag en beheer. Voor waarachtig leiderschap. Voor moed. Kun je deze waarden als man nog neerzetten? En waar bevind je je als je dit niet kunt…?

Allemaal vragen waar ik mee zit en waar ik graag met mannen over uitwissel.

 

Het resultaat van deze ontmoetingen vind je in de interviews op deze pagina (en mijn blogs).

 

 

 

Mannen staan traditioneel

voor gezag en beheer.

Voor waarachtig leiderschap.

Voor moed. Kun je deze waarden

als man nog neerzetten?

En waar bevind je je als je 

dit niet kunt? 

 

 
 
  INTERVIEWS MET MOEDIGE MANNEN  

 

 

 

REINOUD ELEVELD

 

"We zijn in het Westen seksueel gefixeerd, maar sekseel ongeletterd." 

Lees meer.

TON VAN DER KROON

"De crisis in het Midden-Oosten is een crisis in mannelijkheid." 

Lees meer.

RUTGER BREGMAN

 

"Mijlpalen van beschaving lijken altijd

eerst absurd." 

Lees meer.

JEF COLRUYT

 

"Intuïtie is voor mij heel belangrijk, ook bij het nemen van grote beslissingen." 

Lees meer.

ANDRE PELGRIMS

 

"Nieuw leiderschap gaat niet over rapper of moderner werken, maar om werken op een hoger niveau van bewustzijn." Lees meer.

AREND VAN RIETSCHOTEN

"Veel moeders geven hun zoon de boodschap: jij bent beter dan je vader. Dat is het begin van alle machtsverhoudingen." 

Lees meer.